Wednesday, 14 September 2016

Iban


Hinava

Pengenalan
Ø  Salah satu yang paling popular daripada hidangan tradisional kaum Iban.
Ø  Salad tradisional budaya ini dibuat dengan keping ikan mentah dicampur dengan jus limau, halia, bawang merah, cili mata burung, peria dan bawang merah.
Ø  Biasanya isi ikan tenggiri, sungguhpun isi ikan yu juga boleh digunakan.
Ø  Selain itu isi sotong atau udang juga boleh digunakan bagi penyediaan. 


Asal usulnya:
Ø  Pada zaman pemerintahan kesultanan Brunei, seorang pelayar China  singgah  di Sarawak dan memperkenalkan hinava ini kepada masyarakat Iban.
Ø  Ia berbentuk bulat dan diperbuat daripada isi ikan sahaja.
Ø  Setelah masyarakat Iban tahu cara untuk membuatnya, mereka tambah isi ikan yu, udang, sotong  dan   sebagainya.

Cara penyediaan dan ramuan
1. Ikan Tenggiri dibersihkan terlebih dahulu, kemudian dicincang hingga lumat.
2. Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
3. Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.

4. Kemudian dicampur dengan jus limau kapas.





Video : Recepi hinava



Ayam Pansuh

Pengenalan
Ø  hidangan yang disediakan oleh daging ayam masak di dalam buluh.
Ø  ditutup dengan ubi kayu daun (kemudian boleh dimakan bersama-sama dengan ayam dimasak)
Ø  kaum Iban dan Bidayuh (orang Sarawak) sentiasa menyediakan hidangan ini pada mana-mana hari perayaan, terutama Gawai Dayak (perayaan untuk akhir   penuaian)
Ø  Asal-usul ayam pansuh tidak boleh didapati.





Cara penyediaan dan ramuan

  1.       Perapkan ayam dengan serai, halia,  bawang putih, bawang merah yang diketuk.
          2.       Masukkan ayam ke dalam buluh, sedikit air  dan akhir sekali tutup dengan pucuk ubi.
          3.       Bakar di atas bara api.




Pengenalan

Ø juga dikenali sebagai 'Sushi Sarawak' kerana disediakan daripada ikan mentah.
Ø Ikan mentah dibersihkan dan diambil isinya dan diperap bersama limau dan bawang merah.
Ø Terdapat juga dicampur dengan hirisan cili mentah dan beberapa bahan sampingan lain. 
Ø paling biasa dijumpa adalah Umai Ikan.
Ø lebih sedap jika dihidangkan terus setelah disediakan atau dihidangkan sejuk setelah disimpan dalam peti sejuk.





Cara penyediaan dan ramuan

1.    Cili dan halia ditumbuk agak lumat. Kalau nak lebihkan halia pun boleh,tinggalkan sedikit untuk dihiris halus..
2.    Gaul semua bahan bersama ikan. Biarkan seketika sehingga ikan mengeluarkan jusnya dan bertukar berwarna putih. Sedia untuk dihidangkan bersama sagu atau nasi.
3.    *Tambahkan hirisan cili dan limau kasturi untuk rasa yang lebih enak.

2 comments :