Hinava
Pengenalan
Ø Salah satu yang paling
popular daripada hidangan tradisional kaum Iban.
Ø Salad
tradisional budaya ini dibuat dengan keping ikan mentah dicampur dengan jus limau,
halia, bawang merah, cili mata burung, peria dan bawang merah.
Ø Biasanya
isi ikan tenggiri, sungguhpun isi ikan yu juga
boleh digunakan.
Ø Selain itu
isi sotong atau udang juga
boleh digunakan bagi penyediaan.
Asal
usulnya:
Ø Pada zaman pemerintahan kesultanan
Brunei, seorang pelayar China singgah di Sarawak dan memperkenalkan hinava
ini kepada masyarakat Iban.
Ø Ia berbentuk bulat dan diperbuat daripada isi
ikan sahaja.
Ø Setelah masyarakat Iban
tahu cara untuk membuatnya, mereka tambah isi ikan yu,
udang, sotong dan sebagainya.
Cara penyediaan dan ramuan
2.
Tuangkan sedikit air panas ke atas isi ikan tersebut selama 1 minit dan toskan.
3.
Semua bahan yang telah dihiris halus tadi digaulkan bersama dengan isi ikan.
4.
Kemudian dicampur dengan jus limau kapas.
Video
: Recepi hinava
Ayam Pansuh
Pengenalan
Ø hidangan yang
disediakan oleh daging ayam masak di dalam buluh.
Ø ditutup dengan ubi
kayu daun (kemudian boleh dimakan bersama-sama dengan ayam dimasak)
Ø kaum Iban dan Bidayuh
(orang Sarawak) sentiasa menyediakan hidangan ini pada mana-mana hari perayaan,
terutama Gawai Dayak (perayaan untuk akhir penuaian)
Ø Asal-usul ayam pansuh
tidak boleh didapati.
Cara penyediaan dan ramuan
2. Masukkan ayam ke dalam buluh,
sedikit air dan akhir sekali tutup dengan pucuk ubi.
3. Bakar di atas bara api.
Pengenalan
Ø
juga dikenali
sebagai 'Sushi Sarawak' kerana disediakan daripada ikan mentah.
Ø
Ikan mentah
dibersihkan dan diambil isinya dan diperap bersama limau dan bawang merah.
Ø
Terdapat juga
dicampur dengan hirisan cili mentah
dan beberapa bahan sampingan lain.
Ø
paling biasa dijumpa adalah Umai
Ikan.
Ø
lebih sedap jika dihidangkan
terus setelah disediakan atau dihidangkan sejuk setelah disimpan
dalam peti sejuk.
Pengenalan
Resipe ini sangat bagus!!!
ReplyDeleteterima kasih ;)
Delete