Noonsom
Untuk mengetahui recipe, sila klik perkataan “gambar” di bawah
Gambar 1: Noonsom Sada
Gambar 2: Noonsom Bambangan
Gambar 3: Noonsom Tuhau
Pengenalan
o
hidangan tradisional istimewa bagi suku
kaum Kadazan-Dusun, Sabah
o
dikenali sebagai jeruk dalam Bahasa Melayu
Ramuan dan cara penyediaan
o Noonsom
Sada
1.
Ikan yang
digunakan ialah jenis ikan air tawar, dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi
buah Pangi (ditumbuk ), nasi dan garam.
2.
Kesemua bahan tersebut akan dicampur dan
diisi ke dalam bekas botol/tajau kecil dan biarkan selama sepuluh atau dua
belas hari sebelum dihidangkan.
o Noonsom
Bambangan
1.
Isi Buah Bambangan dihiris dan dicampur
dengan biji buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam
2.
Apabila kesemua bahan dicampurkan, isikan ke
dalam bekas botol atau tajau kecil dan biarkan selama seminggu sebelum dimakan
o Noonsom
Tuhau
1.
Isi Tuhau (sejenis tumbuhan) dihiris halus
dan dijeruk dengan cuka, garam dan cili merah
2.
Apabila kesemua bahan telah dicampurkan,
isikan ke dalam bekas botol dan biarkan beberapa minit sebelum dihidangkan.
Bosou
Untuk mengetahui recipe, sila klik perkataan “gambar” di bawah
Gambar 2: menunjukkan Bosou
Pengenalan
o Bosou atau dikenali sebagai Tonsom
o merupakan salah satu merupakan salah satu hidangan sampingan tradisional
istimewa bagi
suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah
o makanan tradisi yang menyerupai perkasam atau 'jeruk'
o Bagi suku kaum Ranau, ia dikenali sebagai 'tinamba'
o biasanya dihasilkan dari ikan Kepayang "Pangium
edule” atau daripada
daging mentah hasil perburuan.
o disimpan dalam bekas
tertutup kemas, kedap udara.
o bosou mempunyai bau yang
kuat, bekas menyimpan bosou dibuat kedap udara
o bagi mengelakkan ia
menarik dan dicemari lalat dan bagi mengelakkan pertumbuhan fungi
Cara penyediaan
o disediakan daripada
daging atau ikan mentah yang akan digaul bersama-sama dengan nasi putih, garam,
dan buah
o “Panggi”, sejenis bahan
pengawet yang boleh ditambah untuk mengelakkannya daripada menjadi basi dan
berbau busuk
o boleh ditambah dengan
buah nangka, nenas muda, dan tuhau bagi menambah perisa
o Batang pisang atau
'polod' juga kadang-kala dicampurkan kepada bosou ini
o Sekiranya nasi yang
digunakan baru dimasak, campuran itu akan dibiarkan sehingga mencapai suhu
bilik sebelum disimpan
o Dapat dihidangkan begitu
sahaja atau dimasak terlebih dahulu
o bagi menghilangkan bau
dan menambah perisanya
o Kebanyakan masyarakat
Dusun menggemari sayur-sayuran segar sebagai hidangan yang dinikmati bersama
nasi putih bersama bosou ini
Sup Manuk Lihing
Untuk mengetahui recipe, sila klik perkataan “gambar” di bawah
Gambar 3:
menunjukkan sup Manuk Lihing
Pengenalan
o
Sup
Manuk Lihing atau lebih dikenali sebagai
'Sup Ayam Lihing'
o
Dalam Bahasa Melayu merupakan
sejenis hidangan tradisional istimewa bagi suku
kaum Kadazan-Dusun, Sabah
o
makanan sup yang mana bahan utamanya adalah
daging ayam dan dicampur dengan Lihing (sejenis minuman keras buat tempatan
dari Sabah)
o
merupakan salah satu lagi
keistimewaan yang terdapat di negeri di bawah bayu ini
o
boleh didapati di beberapa
restoran tertentu yang biasa menyediakan makanan tradisi penduduk tempatan.
o
Mengikut tradisi kaum
Kadazan-Dusun, makanan ini sangat sesuai untuk wanita yang baru lepas bersalin
o
dihidangkan sebagai menu harian
o
hidangan yang wajib semasa hari-hari istimewa
seperti hari perkahwinan, hari jadi dan hari pertunangan serta semasa hari
keramaian iaitu Pesta Menuai yang disambut setiap 30 dan 31 Mei di Sabah
Ramuan dan cara penyediaan
o
daging ayam (kebiasaannya ayam kampung), Lihing,
hirisan halia
o
Daging ayam (kebiasaannya ayam kampung) akan
dimasak bersama Lihing yang kemudiannya dicampur dengan hirisan halia.
Maklumat Tambahan:
Makanan Tradisi Kaum Kadazan lain :
Maklumat Tambahan:
Makanan Tradisi Kaum Kadazan lain :
- https://totallydelicious.wordpress.com/2012/02/12/makanan-tradisi-kaum-kadazan-dusun/
- http://1001rasamalaysia.blogspot.my/2012/07/makanan-tradisional-kaum-kadazan-dusun.html
Wow!!So nice.Thank you for sharing.
ReplyDeletewelcome
Delete