Nasi Lemak
Pengenalan
Ø Nama
Nasi Lemak mendapat gelaran daripada penggunaan santan untuk memasak nasi. Oleh
itu, Nasi Lemak dikaitkan dengan penggunaan santan dalam nasi yang membuatkan
rasa nasi itu berlemak.
Ø Makanan
tradisi kaum Melayu & makanan kegemaran bagi warganegara Malaysia.
Ø Kebanyakan
orang makan sebagai sarapan pagi.
Asal usul
Ø Nasi
lemak berasal dari tanah semenanjung Malaysia.
Ø Terdapat
juga cerita bahawa nasi lemak dicipta oleh
anak Mak Kutum, Seri yang jemu terhadap nasi.
Ø Dia
mula memikirkan cara lain memasak nasi supaya terdapat kelainan pada rasa nasi.
Mula-mula Seri memasukkan sedikit lengkuas ke dalam nasi yang sedang dimasak.
Ø Oleh
kerana masih tak berpuas hati, Seri mencampurkan sehelai daun pandan untuk
menyerikan lagi nasi tersebut.
Ø Dengan
ini lahirnya nasi lemak sejak Zaman Kesultanan Melaka.
Cara penyediaan & ramuan
Ø Nasi yang dimasak
dengan menggunakan santan kelapa & daun pandan.
Ø Santan & daun
pandan digunakan untuk menambahkan rasa lemak & aroma nasi.
Ø Nasi lemak dihidang
dengan telur kukus, ikan bilis goreng, sambal belacan, timun, kacang goreng.
Ø Terdapat juga bahan
tambahan dihidang bersama seperti ayam, ikan, udang goreng dan sebagainya.
Gambar
2: Nasi lemak dengan ayam.
Gambar 3: Lemang.
Klik perkataan lemang di atas untuk recipe lemang yang sedap
Pengenalan
Ø Makanan
tradisi yang disukai ramai. Lemang dijual sepanjang tahun, tetapi pada hari perayaan
akan lebih meluas.
Ø Di
Malaysia, lemang telah pun direkodkan sebagai hidangan istimewa sejak 1864 lagi.
Ø Lemang
merupakan makanan kegemaran kepada kaum asli di Malaysia seperti kaum Negrito
yang ada di Kelantan dan suku Semai.
Ø Lemang
sering dihidangkan bersama rendang atau serunding.
Gambar
4: Serunding dan rendang yang dicampur makan
dengan lemang.
Asal usul
Ø Sejarah
tentang lemang masih tidak ternyata tetapi terdapat pendapat bahawanya berasal
dari Tanah Batak di Indonesia lalu dibawa masuk ke Semenanjung Malaysia.
Ø Orang
di Indonesia juga menjadikan lemang sebagai makanan tradisional mereka.
Cara penyediaan & ramuan
Ø Lemang
diperbuat daripada beras pulut dan santan yang dimasukkan ke dalam ruas buluh yang
dilapik dengan daun pisang dan dibakar sehingga masak.
Ø Kaedah
memasak menggunakan buluh merupakan kaedah kaum asli memasak di Malaysia.
Ø Nasi
yang berada dalam buluh dapat tahan lama, tidak mudah basi serta tidak perlu wadah
baru untuk menyimpan kerana buluh itu sendiri sudah menjadi semacam termos
alam.
Gambar 5 : Lemang yang dimasak dengan kaedah memasak
tradisi.
Resipi memasak lemang
Rendang
Klik perkataan rendang di atas untuk recipe rendang yang sedap
Pengenalan
Ø Bersantan
dengan daging ayam sebagai bahan utama.
Ø Rendang
sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut
kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti
atau diratah makan begitu saja.
Ø Rendang
amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti
Aidilfitri dan Aidiladha mahupun pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji,
majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri
hari jadi dan sebagainya.
Asal usul
Ø Rendang
juga disebut dalam banyak kesusteraan Melayu klassik seperti Hikayat Amir
Hamzah yang membuktikan ia adalah masakan Melayu dari Minangkabau sejak
1550-an.
Ø Meskipun
rendang berasal dari Minangkabau, namun ia juga menjadi makanan tradisional
untuk Kaum Melayu dan mempunyai keistimewaan Melayu.
Ø Kaum
Melayu lebih gemar memasak ayam rendang berbanding dengan lembu yang dimasak di
Indonesia.
Cara penyediaan & ramuan
Ø Masakan
daging ayam bercita rasa pedas menggunakan campuran dari rempah-rempah (santan,
lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik).
Ø Proses
memasaknya memakan waktu berjam-jam (biasanya sekitar empat jam) hingga kering
dan berwarna hitam pekat ataupun hanya setelah ayam sudah masak (rendang yang
tidak mengering).
Ø Rendang
yang dimasak dalam waktu yang lebih singkat dan santannya belum mengering
disebut kalio (berwarna coklat terang keemasan)
Resepi memasak rendang
Gambar 8: Karipap.
Klik perkataan
karipap di atas untuk mengetahui cara membuat karipap yang ranggup
Pengenalan
Ø Nama
karipap boleh dikaitkan dengan inti yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan
perasa.
Ø Dalam
bahasa Inggeris dipanggil curry puff. Terdapat perbezaan pembuatan karipap
dengan curry puff.
Ø Lipatan
pada atas karipap yang seperti satu corakan yang dipanggil kelim.
Ø Karipap
merupakan kuih rasmi dalam mesyuarat kerajaan atau swasta.
Ø Di
Johor, karipap lebih dikenali sebagai epok-epok.
Asal usul
Ø Sejarahnya boleh dikesan dari tahun 1511
semasa kedatangan penjajah Portugis ke Melaka.
Ø Mereka telah memperkenalkan sejenis makanan
yang pelik kepada masyarakat Melayu Melaka iaitu “Empanada” yang kemudiannya
berasimilasi dengan mulut lidah Melayu menjadi karipap atau epok-epok.
Ø Kaum Melayu telah menggantikan inti dalam
“Empanada” dengan kentang kari dan daging, makna munculnya karipap yang
mempunyai keistimewaan Kaum Melayu tersendiri.
Cara penyediaan & ramuan
Ø Tepung,
air, gula, garam, minyak masakan digunakan untuk membuat kulit.
Ø Bahan
utama inti ialah daging dan kentang serta ubi keledek.
Ø Kulit
yang berisi dengan inti perlu digoreng dengan api sederhana sehingga berwarna
keemasan.
Ø Terdapat
pelbagai jenis inti karipap seperti ayam, sardin, ikan dan sebagainya.
Gambar 9: Karipap yang berisi dengan ayam.
Otak-otak
Gambar 10: Otak-otak
Klik perkataan otak-otak di atas untuk mengetahui cara membuat otak-otak yang sedap
Pengenalan
Ø Otak-otak
adalah isi ikan berempah di Malaysia. Ia terdapat di Terengganu, Pahang, Johor.
Ø Terdapat
dua jenis otak-otak di Malaysia iaitu "Otak-otak Terengganu" dan
"Otak-otak Johor“
Asal usul
Ø Otak-otak
adalah sejenis makanan tradisional di perkampungan nelayan.
Ø Kebiasaannya
dimakan sebagai makanan ringan di jamuan petang.
Cara penyediaan & ramuan
Ø Otak-otak
dihasilkan dari isi ikan (biasanya ikan tenggiri) yang digaulkan dengan
campuran berempah termasuk lada, bawang putih, bawang merah, kunyit, serai dan
santan.
Ø Campuran
ini dibungkus dalam daun kelapa dan dibakar atau dikukus. Sekiranya di
dibungkus dalam daun pisang, ia dikenali sebagai pais.
Ø Sungguhpun
otak-otak ikan paling biasa, terdapat juga otak-otak yang diperbuat daripada
udang, menghasilkan tekstur yang lebih pelbagai. Di Muar, terdapat juga
otak-otak dari sotong, kepala ikan dan juga ayam.
Gambar 12: otak-otak sotong.
Maklumat Tambahan:
Makanan Tradisi Kaum Melayu lain :
Makanan Tradisi Kaum Melayu lain :
Maklumat ini amat berguna . Terima kasih .
ReplyDeletesama-sama
DeleteTq so much for your useful information
ReplyDeleteyou are welcome :)
DeleteCitizen Titanium Watch – The Perfect Guide for Beginners
ReplyDeleteCustomized Citizen apple watch 6 titanium Titanium watches – Watch titanium white fennec the Perfect suunto 9 baro titanium Guide for titanium trim hair cutter Beginners. These watch are equipped with ceramic vs titanium flat iron sensors, built in to accurately and accurately