Wednesday, 14 September 2016

India



       Roti Canai


   
     Pengenalan
Ø  Berbentuk bulat.
Ø  Salah satu makanan kegemaran penduduk Malaysia.
Ø  Sejenis roti nipis yang diperbuat daripada tepung.
Ø  Sedap dihidangkan dengan kuah dal, parpu atau kari dengan sambal ikan bilis.

Asal usul

      Ø  Penggunaan perkataan canai dalam bahasa Melayu di belakang roti adalah hasil dari tingkah laku pencanai roti tersebut dalam meleperkan, menganginkan dan menebar doh roti. 

  Ø Pada versi yang lain, perkataan canai datangnya dari nama bandar ChennaiIndia disebabkan ramai pencanai roti ini kebanyakkan berasal dari sana pada ketika kebanjiran orang India di Malaysia.

   Cara Penyediaan & ramuan

    1- Taburkan tepung di atas meja/dulang .
2- Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung.
3- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin.
4- Doh sedia untuk di canai.



 Video ini memperkenalkan roti canai dibuat oleh chef


Thosai



Pengenalan  

Ø  juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.

Ø Terdiri drp pelbagai jenis spt tosai telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya.
Ø  diperbuat daripada beras dan kacang dal hitam (urad dhal) dan boleh juga ditambahkan dengan rempah-ratus untuk menambahkan rasa
Ø  Kaya dgn karbohidrat & protein.
Ø  dihidangkan untuk sarapan bersama dengan aneka jenis kuah (sebagai perasa sampingan) spt sambal, acar india & kari ayam atau daging kambing.
Asal usul

Ø  sejenis makanan yang berasal dari India.
Ø  lebih dikenali sebagai Dosa di luar dari Malaysia
Ø  juga ditulis sebagai tosai.
Ø pada asalnya disediakan dengan mengisar beras yang direndam semalaman atau nasi lama
Ø  Asal usul thosai sering dikaitkan sebagai sebuah resepi yang digubah untuk menggunakan nasi yang lama untuk menjadi sebuah hidangan baru supaya nasi tersebut tidak terbazir.

  Ramuan

Ø   Tepung beras
Ø   Kacang Urad

Idli



Pengenalan  
Ø dipanggil kuih beras kukus
Ø Bentuk fizikal seperti kek kecil yang tidak tebal, ia tidak manis & bukan kuih putu piring, walaupun menggunakan beras sebagai bahan asas.
Ø Jenis : sanna, rave atau sambar idli.
Ø Bahan untuk membuat kuih ini dari bater campuran kacang dal hitam yang ditapai dan beras, kemudian ia dikukus.

Ø Kuih ini dihidang bersama chutney dan sambal sebagai bahan pencecah atau perasa.

Asal usul

Ø makanan dari masyarakat selatan India ketika sarapan atau sebagai makanan ringan.

Cara penyediaan & ramuan
1.   Beras dan dal direndam sekurang-kurangnya empat jam, secara berasingan. Setengah sudu teh Halba boleh ditambah sebagai penambah rasa dan pemberi aroma.
2.   Kisar atau gilingkan bahan tadi hingga halus dan menjadi pes, dicampurkan kedua-dua bahan tadi bersama, dibiarkan semalaman untuk proses penapaian.
3.   Selepas dibiar semalaman, pastikan dulang memasak tidak mempunyai sebarang minyak atau digriskan.
4.   Kemudian, dikukus sehingga 10 ke 25 minit (mengikut saiz). 



Putu Mayam




Pengenalan 
Ø   dimakan sebagai makan pagi bersama dengan sayuran berkuah atau aviyal, aau kari ikan, dan lain-lain.
Ø  Proses menghasilkan putu mayam terdiri daripada mengaul tepung beras atau tepung idiyappam dengan air/atau santan, dan menekan doh melalui acuan bagi menghasilkan utusan seperti mee.
Ø   dikukus, biasanya dengan tambahan air pandan wangi sebagai perisa.
Ø  hidangkan bersama kelapa parut dan gula perang atau gula kabung atau gula Melaka atau guna nisan.


Asal usul
Ø dari Tamil nadu, selatan India




Muruku

Pengenalan 
Ø Nama lain : chakli & chakri
Ø Makanan ringan yang sedap, rangup dan senang dibuat dan murah kosnya.
Ø Terdapat dlm perisa cili, asafutida, ajawain dan cumin.


Asal usul
Ø dari India Selatan terutamanya dari Tamil Nadu.     

Cara penyediaan & ramuan
Ø Bahan utamanya terdiri dari tepug beras dan urad.

Ø dibuat menggunakan acuan khas seperti cara menekan tepung yang telah uli atau pun cara pemutaran.
Resepi Muruku


Maklumat Tambahan
Makanan Tradisi Kaum India lain:


  1. https://totallydelicious.wordpress.com/2012/02/09/makanan-tradisi-kaum-india
  2. http://explorasa.cari.com.my/portal.php?mod=view&aid=23410


4 comments :

  1. Wah terima kasih kerana ajar membuat roti canai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. Bolehkah anda buat beberapa keping roti canai untuk saya?

      Delete

  2. Roti Canai seems good to eat, I want to try it xD

    ReplyDelete