Roti Canai
Pengenalan
Ø Berbentuk bulat.
Ø Sejenis roti nipis yang diperbuat daripada
tepung.
Ø Sedap dihidangkan dengan kuah dal, parpu atau
kari dengan sambal ikan bilis.
Asal usul
Ø Penggunaan perkataan canai dalam bahasa Melayu di belakang roti
adalah hasil dari tingkah laku pencanai roti tersebut dalam meleperkan,
menganginkan dan menebar doh roti.
Ø Pada versi yang lain, perkataan canai datangnya dari nama bandar Chennai, India disebabkan ramai pencanai roti ini kebanyakkan berasal dari sana pada ketika kebanjiran orang India di Malaysia.
Ø Pada versi yang lain, perkataan canai datangnya dari nama bandar Chennai, India disebabkan ramai pencanai roti ini kebanyakkan berasal dari sana pada ketika kebanjiran orang India di Malaysia.
Cara Penyediaan & ramuan
1- Taburkan tepung di atas meja/dulang .
2- Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung. 3- Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin. 4- Doh sedia untuk di canai. |
Video ini
memperkenalkan roti canai dibuat oleh chef
Thosai
Pengenalan
Ø juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai,
dhosha, thosai ataupun chakuli.
Ø juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.
Ø Terdiri drp pelbagai jenis spt tosai
telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya.
Ø diperbuat daripada beras dan kacang dal hitam (urad dhal) dan boleh juga
ditambahkan dengan rempah-ratus untuk menambahkan rasa
Ø Kaya dgn karbohidrat & protein.
Ø dihidangkan untuk sarapan
bersama dengan aneka jenis kuah (sebagai perasa sampingan) spt sambal, acar india & kari ayam atau daging
kambing.
Asal usul
Ø sejenis makanan yang berasal
dari India.
Ø lebih dikenali sebagai Dosa di
luar dari Malaysia
Ø juga ditulis sebagai tosai.
Ø pada asalnya disediakan
dengan mengisar beras yang direndam semalaman atau nasi lama
Ø Asal usul thosai sering
dikaitkan sebagai sebuah resepi yang digubah untuk menggunakan nasi yang lama
untuk menjadi sebuah hidangan baru supaya nasi tersebut tidak terbazir.
Ramuan
Ø sejenis makanan yang berasal
dari India.
Ø lebih dikenali sebagai Dosa di
luar dari Malaysia
Ø juga ditulis sebagai tosai.
Ø pada asalnya disediakan
dengan mengisar beras yang direndam semalaman atau nasi lama
Ø Asal usul thosai sering
dikaitkan sebagai sebuah resepi yang digubah untuk menggunakan nasi yang lama
untuk menjadi sebuah hidangan baru supaya nasi tersebut tidak terbazir.
Ø Tepung beras
Ø Kacang Urad
Idli
Pengenalan
Ø dipanggil kuih beras kukus
Ø Bentuk fizikal seperti kek
kecil yang tidak tebal, ia tidak manis & bukan kuih putu piring,
walaupun menggunakan beras sebagai bahan asas.
Ø Jenis : sanna, rave atau sambar idli.
Ø Bahan untuk membuat kuih ini
dari bater campuran kacang dal hitam yang ditapai dan
beras, kemudian ia dikukus.
1.
Beras dan dal direndam sekurang-kurangnya empat jam, secara
berasingan. Setengah sudu teh Halba boleh ditambah sebagai
penambah rasa dan pemberi aroma.
2.
Kisar atau gilingkan bahan tadi hingga halus dan menjadi pes,
dicampurkan kedua-dua bahan tadi bersama, dibiarkan semalaman untuk proses
penapaian.
3.
Selepas dibiar semalaman, pastikan dulang memasak tidak mempunyai sebarang
minyak atau digriskan.
4.
Kemudian, dikukus sehingga 10 ke 25 minit (mengikut saiz).
Putu Mayam
Pengenalan
Ø dimakan sebagai makan pagi bersama dengan sayuran
berkuah atau aviyal, aau kari ikan, dan lain-lain.
Ø Proses menghasilkan putu mayam terdiri daripada
mengaul tepung beras atau tepung idiyappam dengan
air/atau santan, dan menekan doh melalui
acuan bagi menghasilkan utusan seperti mee.
Ø dikukus, biasanya dengan tambahan air pandan
wangi sebagai perisa.
Ø hidangkan
bersama kelapa parut dan gula perang atau gula kabung atau gula Melaka atau
guna nisan.
Asal usul
Muruku
Pengenalan
Ø
Nama lain : chakli &
chakri
Ø
Makanan ringan yang
sedap, rangup dan senang dibuat dan murah kosnya.
Ø
Terdapat dlm perisa
cili, asafutida, ajawain dan cumin.
Asal usul
Ø
dari
India Selatan terutamanya dari Tamil Nadu.
Cara penyediaan & ramuan
Ø
Bahan
utamanya terdiri dari tepug beras dan urad.
Ø
dibuat
menggunakan acuan khas seperti cara menekan tepung yang telah uli atau pun cara
pemutaran.
Resepi Muruku
Maklumat Tambahan
Makanan Tradisi Kaum India lain:
- https://totallydelicious.wordpress.com/2012/02/09/makanan-tradisi-kaum-india
- http://explorasa.cari.com.my/portal.php?mod=view&aid=23410
Wah terima kasih kerana ajar membuat roti canai!
ReplyDeleteSama-sama. Bolehkah anda buat beberapa keping roti canai untuk saya?
Delete
ReplyDeleteRoti Canai seems good to eat, I want to try it xD
ok, after try it remember to tell me how you feel
Delete